JEG SAVNER JAPAN…

Tænk engang at det i dag er et år siden, at vi landede i Japan, og fik vores livs ferie! To uger spækket med vilde oplevelser. Selvom vores rejse til USA med bryllup og det hele også var helt fantastisk, så er der intet der kan slå de to uger, vi havde i Japan.

Jeg tænker ofte på netop dén rejse, der er så mange minder og de dukker op jævnligt – dagligt eller ugenligt. Det var en stor drøm, der gik op for mig, da vi landede med flyet i Tokyo og vores rejse begyndte. Og heldigvis levede det mere end op til de store forventninger, jeg havde hjemmefra. Japan gik helt ind i hjertekulen på mig, og det var med tårer i øjnene, at jeg satte mig ind i flyet hjem igen. Jeg kunne snildt have brugt to uger mere, jeg følte mig ikke klar til at rejse hjem.

Japan er et helt fantastisk og spændende land at rejse i, og hvis nogen spurgte mig hvor jeg allerhelst ville rejse hen i hele verden i morgen, så ville svaret være Japan. Jeg er slet ikke færdig med det land, og Rasmus og jeg er da også enige om, at vi skal tilbage. Vores børn skal også opleve det fantastiske land. Jeg gad utroligt godt se mere af landet – fra syd til nord eller omvendt, det kunne være så spændende.

Der er mange grunde til, at jeg synes Japan er et fedt land at besøge, og jeg har listet 10 af dem op:

1) Folk holder til venstre – altid. Selvom Tokyo er verdens største by, så synes jeg det er væsenligt mere kaotisk at gå rundt i København på Strøget eller Nørreport Station. Okay, Shibuya-krydset midt i det centrale Tokyo er temmelig intenst, men så alligevel ikke. Hvor end man er i Tokyo holder folk nemlig til venstre (der er venstrekørsel, og det er åbenbart overført til gå-retningen også). Så når man går på fortovet går man ikke sådan ind i hinanden, for der er klare linjer omkring hvem der går hvor. Og på rulletrapperne står man til venstre og går til højre. Der er tjek på det, og derfor er det faktisk ikke specielt kaotisk at færdes i verdens største by.

2) Effektivitet og orden. I Japan fungerer tingene bare, og hvis de ikke gør bliver de fikset lynhurtigt. Det er landet, hvor man kan opleve at der er personer ansat blot til at fortælle dig, at du ikke må falde ned i det hul, der i øvrigt er afskærmet af hegn ved vejarbejdet. Og hvor der måske er fem mænd, hvis eneste opgave er at guide biler ind og ud af parkeringsbaggårde forbi fortovet. Der er folk, der er ansat til at udpege hvor eksempelvis elevatoren befinder sig (man kunne også bare have sat et skilt op, men nej!) og i metroen står der måske fire-fem mænd og en overordnet og sikrer, at der er styr på det hele, når flokkevis af japanere står ind og ud af togvognene. Den offentlige transport kører i øvrigt altid til tiden, lige på minuttet. Helt præcist. Ingen forsinkelser.

3) Venlighed og høflighed. Japanerne har måske ry for at være lidt lukkede, men vores oplevelse af dem var, at de var enormt søde og hjælpsomme – og meget høflige. Og selvom de måske ikke altid taler så godt engelsk vil de gå langt i forsøget på at hjælpe dig.

4) Rent og pænt. Man ser absolut INGEN skrald på gaden. Ingen cigaretskodder, ispapir og andet skrammel. Parkerne er pæne og rene. Cykelkurvene bliver ikke brugt som skraldespande. Faktisk er man som turist ret overrasket over at erfare, at der simpelthen ikke er nogle skraldespande på gaderne (!). Men Japanerne er simpelthen opdraget til at tage deres skrald med sig hjem, og det kunne aldrig falde dem ind at smide det på gaden. Det er selvfølgelig lidt irriterende det der med, at man ikke ved hvor man skal gøre af sit brugte ispapir (som turist), men til gengæld er det virkelig rart, at der er så rent og pænt, altid.

5) Det er trygt at færdes. I Japan er kriminaliteten utroligt lav, og jeg aldrig følt mig så tryg i en by som i Tokyo – hvilket jo lyder helt utroligt, men det er ikke engang løgn. Vi oplevede absolut intet ubehageligt eller skumle typer eller noget som helst.

6) Vending machines. På hvert et gadehjørne finder man drikkevareautomater med kølige og varme drikkevarer. Der er alt fra sodavand til iskaffe til vand med tilsatte elektrolytter så du lige kan få genoprettet systemet efter en bytur til drikkevarer med smag af softice, melon, vindruer og meget mere. Man kan altid få tanket op, lige meget hvor man er. Det er lidt sejt!

7) Meget mere end skyskrabere. Jeg tror mange har den opfattelse af Tokyo, at det er en by fyldt med kæmpe skyskrabere og måske ikke så meget andet. Selvfølgelig er der mange store og høje bygninger, men lige ved siden af kan der være små fine kringelkrogede gader med pastelfarver og masser af planter. Jeg elsker at byen er så forskellig på den måde.

8) Maden. Selv på de billigste og mest tarveligt udseende spisesteder var maden helt fantastisk. Og så var det enormt billigt at spise ude. Man kan spise virkelig godt og helt gourmetagtigt for få penge i Japan. Selvfølgelig er der også mange virkelig dyre steder, men dem kan man snildt undgå. Vi spiste virkelig godt – og virkelig billigt – på vores rejse.

9) Kulturen. Den japanske kultur er så anderledes end den danske, og det er enormt fascinerende og spændende, synes jeg. Lige fra deres kultur omkring tegneserier og -film til religion, kunst, traditioner og historie. Jeg synes det er sindssygt interessant!

10) Snackudvalget i butikkerne. Det sidste punkt er måske lidt mærkeligt eller ligegyldigt (men ikke når man som jeg elsker slik!), men jeg var så overvældet over hvor meget forskelligt slik, kage og snacks man kunne få. Hver butik havde forskelligt udvalg og mange varianter af forskelligt slik og snacks, og det skifter i øvrigt med årstiden, så når kirsebærtræerne blomstrer kan man få en masse lyserøde snacks med “sakura” smag. I øvrigt er jeg kæmpe fan af alt med matcha smag, hvilket der findes utroligt meget af i Japan – lige fra Oreos til Kitkat og meget mere.

Selvfølgelig er der også ting, der er lidt irriterende ved Japan. F.eks. kan der være lidt rigeligt støj om aftenerne, når neonfarvede lastbiler kører rundt med reklamer og J-pop bankende ud af store højttalere og så må man ofte ryge på restauranterne, hvilket også er lidt træller. Men ellers er det altså bare et helt skønt land at besøge!

Hvis du har lyst til at læse mere om vores rejse kan du klikke lige her og bladre tilbage og se alle indlæggene, der omhandler rejsen.

Her er en film, der opsummerer vores rejse ♥️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *