14 LIFEHACKS TIL LIVET SOM NYBAGT MOR

Så fik jeg endelig tid og ro til at tjekke lidt mere ind her på bloggen. Det er nu meget rart, og ganske meditativt endelig at kunne være ved en computer og bruge 10-fingersystemet igen! Meget af dette er skrevet i min note på min iPhone, mens jeg ammer om natten, men da Blogger ikke har en app til iPhone, må jeg vente med at udgive til jeg er ved computeren. Rimeligt belastende – MEN! Det er også derfor, jeg har købt mit eget domæne nu, og sat op med WordPress. Vi skal “bare lige” have importeret 10 års blog (jep, bloggen havde 10 års dag i søndags, og jeg ville egentlig have markeret det på bloggen, men så kom der er en baby…). Anyways. Rasmus er sat på dén opgave. Og jeg giver heads up når alt spiller på dén front. Jeg har meget på hjerte, føler jeg. Det her morliv er for vildt! Og også vildt hårdt. Det vil jeg gerne skrive noget mere om, uden at der går totalt “mama-blog” i den, nødvendigvis. Bloggen vil som altid tage udgangspunkt i mit liv, og hvad jeg har behov for at dele derfra. Sådan som det altid har været. Men jeg glæder mig til at blogge fra mobilen.
Dette indlæg fik jeg endelig gjort færdig mens jeg ventede på, at Sonja skulle melde sig til en tur i nat-buffetten, og dernæst da jeg ventede på, at måtte tage smertestillende (oh joy…)
Jeg ved ikke helt, hvem denne liste er relevant for. Måske for gravide, der snart skal føde? Jeg følte i hvert fald et behov for at skrive den 🙂


1. Doseringsæske til piller
En dejlig cocktail til at tage smerterne efter fødsel er to Pamol og 1 Ipren, og den må man tage fire gange i døgnet. Men når man har ammehjerne er det ganske umuligt at huske, hvornår man har taget sine piller eller ej. Så kan man stå dér og pludselig have mega ondt, fordi man har glemt pillerne. Ikke fedt. Så derfor: Anskaf en doseringsæske på apoteket, og del pillerne op i morgen, middag, aften og nat.

2. Isbind
Uanset om du brister eller ej (hvilket 80 procent af førstegangsfødende altså gør, i en eller anden grad – så indstil dig hellere på, at det gør du nok) så er du rimelig fucking øm og hævet down there. Her kan et såkaldt “isbind” være en lettelse at bruge. Det er egentlig bare et bind, som er fugtet med vand, og som man så kommer i en frysepose og i fryseren. Anvendes med en stofble omkring og så ned i trussen i max 20 minutter – og for guds skyld ALDRIG direkte på huden! Jeg har hørt en skrækhistorie… Men disse bind kan med fordel laves på forhånd, når man er højgravid, så de er klar til når man får brug for dem. Man vil i hvert fald takke sig selv. Jeg hadede mig selv for at stå dér og mangle dem i hvert fald. Køb bare de allerbilligste bind, du kan få i supermarkedet og brug dem til formålet.

3. En god og fed duftfri creme eller bodybutter
Og pak den gerne med i hospitalstasken! Jeg fødte i vand, så jeg var totalt ved at skifte ham efterfølgende, min hud var SÅ tør. På Patienthotellet på Riget er der hverken creme eller shampoo, det skal man selv medbringe (rimelig dårligt hotel på dén måde!) og jeg havde ikke fået hverken det ene eller det andet med (pyt med bad til mig, men Rasmus ville nu gerne have vasket hår). Vi har i barselsgave fra ynglets farmor fået en skøn økologisk bodybutter, og jeg cremer jævnligt min pande, som er så ru, så ru, fordi jeg brugte en kold frottéklud i panden både under veerne og i vepauserne. Våd frotté mod hud i mange timer = ru hud efterfølgende. Og hvorfor så duftfri creme? Jeg tænker bare, at det er vigtigt ikke at dufte af så meget andet end modermælk, da det kan forvirre baby. Forestiller jeg mig.

4. Diskret ammetøj med easy access
Amning fylder ALT (!) i starten. Også selvom det går godt, hvilket det gør her, men jeg bruger meget (!!) tid på at amme. Derfor har jeg også måtte panik-webshoppe med venstre hånd fra mobilen i en sen nattetime, for jeg fik et akut “fiks-problem-NU” behov. Derfor; overvej om du måske på forhånd skal anskaffe dig nogle undertrøjer fra f.eks. Boob Design eller Milker, som laver diskret ammetøj, eller ønsk dig det i barselsgave, hvis nogen spørger hvad du kunne tænke dig. Jeg troede at klips-lukning var sagen for mig, men jeg kan mærke det er for “åbent” og desuden lidt besværligt. Det er nemmere bare at vippe brystet ud af et hul, så at sige….

(og i et anfald af momentan sindssyge klippede jeg hul i en af mine Stine Goya kjoler (..jeg har seks) fordi jeg bare manglede noget PÆNT at amme i! Det fungerer overraskende godt, da draperingerne dækker for hullet. Men det kræver naturligvis mod at klippe i en kjole til en så stor værdi – jeg har bare aldrig givet fuld pris for dem, så jeg var sådan lidt.. “hul i det” (pun intended! ;))

5. Lanolin salve
Selvom baby sutter med korrekt teknik og man skifter ammestillinger og alt det hejs, så kan man altså godt få riiimelig trætte knapper, når øglen i halvanden time har arbejdet på det samme bryst. Redningen er Lanolin salve. Man tror, det er løgn, når man ser prisen for sådan en lille tube. Men den er en lifesaver. Kan også bruges til at blødgøre babys negle, som ellers er riiimelig fucking skarpe, skulle jeg hilse at sige. Og babys negle vil gerne kradse dig i bryst + brystvorte ved amning. Avs.

6. En varm morgenkåbe

I julegave fik jeg af Rasmus den lækreste Karmameju badekåbe, og den var genial at tulle rundt i i min barsel før baby, men også nu som gravid og ammende moderdyr. Hvis man hurtigt skal op og skifte en ble er den nem at få på og holde en varm. Vi havde den også med på patienthotellet i det arsenal af halløj, vi havde med (det blev kommenteret flere gange “Nå, I flytter ind?”. Ahem. #FørstegangsForældre). Så en dejlig blød morgenkåbe er uundværlig, også når posten ringer på, og du sidder med barmen fremme og skal lukke op.

7. Tøfler
Det hænger lidt sammen med ovenstående. Og det skal gerne være tøfler uden hæl, da baby har sådan cirka INGEN tålmodighed, når baby er sulten men skal have skiftet ble først, så det skal bare være nemt og hurtigt. Varme fødder er vigtigt som ammende, da man ikke må blive alt for afkølet. Personligt synes jeg også at kulde giver nogle trælse spændinger i brystet, så jeg sørger for at holde mig varm. Jeg ER så også ofte ret varm, og behøver f.eks. ingen vanter i disse minusgrader.

8. Vandflasker. OVERalt!
Man er SÅ tørstig som ammende, at det er lige før man tror, man skal omkomme af tørst! Ens mund føles som Sahara, og det værste er, at have sat sig ned, og ikke have vand i nærheden. Derfor: Hav altid vand indenfor rækkevidde. Lav evt. små “ammestationer” hvor der står en flaske vand og måske ligger et par myslibarer eller kiks.

9. Kiwifrugter
Ja, eller svesker, men helt ærligt, hvem kan egentlig lide at spise svesker? Sådan, helt oprigtigt? Kiwi har ca. samme effekt, da det er en meget fiberrig frugt. Og med effekt mener jeg: Lind afføring. Det vil man gerne have, når man lige har født.

10. Hårbånd
Fordi bad er sådan lidt en ting, man aldrig ved om man kan nå. Derfor kan det være en løsning med et hårbånd og tørshampoo, hvis man er til den slags. Personligt har jeg “bare” sørget for at vænne mit hår til at blive vasket max. en gang i ugen. Og så kan man klare resten med en truckervask. Klamt? Tja. Det fungerer. Og så en god deo, så er man kørende.

11. Læbepomade
Fordi man er sååå tørstig konstant (og ikke altid når at få drukket alt det, man har behov for) så får man også tørre og sprukne læber. Så en god læbepomade er et must!

12. Myslibarer, kiks, nødder og andre gode snacks
…som kan indtages med venstre hånd, mens man ammer og som lige kan holde sulten i skak. Det er vigtigt med god mad, når man ammer – men det kan helt ærligt være svært at nå! Så at have gode snacks på lager kan virkelig redde dagen. Tænk fuldkorn og gode fedtstoffer og vitaminer ift. snacks!


13. 40 uger efter af Cana Butttenschøn
Aka Biblen. Jeg købte den som gravid, og dét kan anbefales, for man har ikke rigtig tid til at læse. Dog kan den fint læses mens man ammer, og bogen er overskuelig i små afsnit, uge for uge efter fødslen. Den har givet mig svar på nogle af de ting, jeg var lidt i tvivl om. Kan varmt anbefales! Også som barselsgave til veninden, men helst mens hun stadig er gravid, da man får brug for den lige fra start.

14. Slap af. Træk vejret. Sænk ambitionsniveauet. Lyt til din mavefornemmelse. Du ved bedst, og du gør det SÅ godt.

Sådan et mantra kan være godt at have, og sige til sig selv – og få sin mand/kæreste/partner til at sige til én, for man har BRUG for at høre det. Igen og igen og igen og igen. For det er fåååååårking hårdt at få barn, man er PÅ konstant, især som mor, da man jo ligesom er hende med den indbyggede all-libitum-buffet. Kombineret med søvnunderskud og ønsket om at være den bedste mor, der bare vil gøre alt det bedste i hele verden for sit barn ud fra 10.000 forskellige anbefalinger (narresut? ja/nej?, hvor meget skal man egenlig amme? osv. osv. osv.) så kan man godt føle sig lidt stresset. Der findes så meget info, så mange vejledninger, så mange holdninger, og man KAN ikke tage det hele ind, npr man har søvnunderskud. Så brænder man sammen, og det koster et par tudeture, men bagefter føler man (eller jeg, kan kun tale for mig selv jo) at man er bedre tunet ind på både sit barn, men også sig selv

Jeg har haft store problemer med at falde i søvn, fordi det er svært for mig at “give slip” på dagen, og alle de ting, jeg skal have styr på ift. hende. Jeg føler, at jeg har MASSER af overskud om dagen (når jeg lige er tanket op på søvn, 20 min powernap kan gøre underværker!!) og at jeg i de fleste tilfælde godt ved, hvad der skal til ift. hende. Men nætterne har været svære. Tankerne flyver rundt. Jeg er ikke bekymret for hende, det er mere bare svært at overgive sig til søvn. Derudover, så er jeg ENORMT sart omkring at sove med “nye mennesker”, og sådan har jeg altid haft det. Første nat på spejderlejr = ingen søvn, første nat på efterskole, hvor jeg gik kort = ingen søvn, overnatning med VNT = ingen søvn osv. osv. osv. Jeg sover simpelthen ikke om natten, hvis jeg skal sove med en helt ny person. Sonja føles stadig ret ny i mit soveværelse. Men vi er ved at vænne os til hinanden, og det går fremad. En stor hjælp har jeg fundet i en app, der hedder Mindfullness, som blev købt en desperat nattetime. De bedste 80 kr, jeg nogensinde har brugt! Det virker måske åndet at have en app, der skal minde end om at “trække vejret og mærke kontaktfladen mod underlaget” men hey – det virker! 😀

At blive mor er det vildeste og det fedeste. Og for hver dag bliver vi klogere, og finder nye “lifehacks” 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *