Sommerhus day 3

(Husk at alle billeder kan ses i større format ved at klikke på dem!)

Onsdag kom vi til at sove lidt over os, så pludselig havde vi travlt for at nå toget. Vi måtte løbe lidt for at nå det – men vi nåede det! Vi skulle med allerede kl. 8.
Vi tog ind til Amalienborg for at se kronprinsparrets nye hjem. Vi havde hørt, at hvis man kom tidligt var køen ikke så slem. Dog syntes vi at køen så MEGET lang ud, men faktisk tog det kun 25 minutter at stå i kø, hvilket egentlig ikke er galt.. Vi fordrev ventetiden med at slupre af en iceblend fra Baresso. Nam, nam 🙂


Inde på slottet måtte man tilgengæld stå i kø nogle steder. Der var MANGE derinde, men vi kunne nu alligevel sagtens komme til at kigge. Det var sjovt at høre meningerne om udsmykningen, derinde. De fleste (og det var nok den ældre generation, og dem var der i øvrigt flest af) mente at det var heeelt forkert at lave sådan et loft på et gammelt, tradionelt slot. Og så syntes de vægmalerierne var grimme! 🙂

Jeg syntes det var rigtig spændende at se, og jeg synes det er en fed idé at få noget samtidskunst i det, at gøre det mere ungt og moderne – det passer bedre til kronprinsparret synes jeg. Desuden synes jeg det er fedt når man bryder rammerne og får noget uventet/utraditionelt ind i et meget typisk og traditionelt slot. Vi har så mange slotte i DK, som ligner hinanden invendigt (altså meget samme stil..), så jeg synes bare det er fedt at man har besluttet sig for at lave dette slot anderledes interiørmæssigt.

Jeg kan virkelig anbefale at tage ind at se det! Det koster 40 kr for voksne, det er gratis med CPH Cards. Udstillingen er vist indtil 8. september hvis jeg husker rigtigt. Det er jo NU man har muligheden for at se det – og den mulighed kommer (måske) aldrig igen.

Efter vi havde kigget på slottet, gik vi ned mod Gefionspringvandet, og sad og spise en ristet hotdog 🙂

Der er simpelthen så smukt omkring det springvand. Vi var også inde i den lille kirke, som er den eneste anglikanske kirke i Danmark.
Bagefter gik vi over til Kastellet, og gik en lille tur på voldene. Der var meget smukt.Efter det tog vi S-tog, s-togbus og Lokalbane ud til Brede St. for at se Brede Værk. Det er en helt ny museumsattraktion, lige åbnet her i 2010. Brede Værk var Danmarks største klædefabrik (med tilhørende børnehave, skole m.m.), og i de gamle, smukke fabriksbygninger er der nu lavet udstilling.

Det er gratis for alle at komme ind at se det. Man får sådan en “Aktivbillet” som man så skal scanne ved forskellige standere på museet. I en udstilling, der hedder “Fabrikken” kan man vælge hvilken person man vil følge, og så kan man ved de forskellige standere rundt omkring se en lille film med den person, hvor de gennem fortælling og skuespil viser hvordan hverdagen var på fabrikken.

Ovenpå er der en udstilling omkring industrialismen – det var også meget spændende, og man kunne bruge sin aktivbillet til at se forskellige små film fra “gamle dage” og svare på quizspørgsmål m.m. Desværre var der bare INGEN aircondition ovenpå og det var MEGET varmt den dag, så vi gik lidt hurtigt igennem det. Der var også udstillet tøj gennem flere hundrede år.

I udstillingen “maskinen” kan man konkurrere med hinanden om hvem der er hurtigst ved samlebåndet. Men vi kunne altså ikke rigtig få det til at virke.. Så det var lidt fesent!Bagefter gik vi over på Frilandsmuseet, som ligger lige ved siden af. Frilandsmuseet er også en gratis attraktion, og minder lidt om Hjerl Hede og den slags.

I forhold til at begge attraktioner er gratis og i de smukkeste, naturskønne omgivelser, kan jeg bestemt godt anbefale at tage en tur derud – men man skal sætte det meste af en dag af til det.

Det var blevet rigtig varmt i mellemtiden, og jeg fortrød virkelig mine sorte strømpebukser..
Vi var hulans tørstige, men fandt heldigvis brugshandlen, hvor man kunne købe kolde sodavand.
Man kan gå ind på gårdene, og så er de indrettet som dengang. Det er rigtig fint at gå rundt og se. Der er masser af alkover, bl.a. Må bare være så hyggeligt at sove i 🙂
Men hold op hvor var de små dengang!
…meget små (Rasmus er 1 meter og nogen-og-halvfjerds)
Der er også masser af dyr på Frilandsmuseet: Høns, gæs, grise, får, heste..
Rasmus og brugshandlen i baggrunden
I de små køkkener fandtes masser af Madam Blå. Fint!
Frilandsmuseet er ret stort, strækker sig ud over flere marker og gårdene ligger så rundt omkring – nogle steder ligger de mere koncentreret og samlet.

Der er rigtig smukt på sådan en sommerdag 🙂



Vi sluttede besøget af med en is på Frilandsmuseets Café.

Efter det tog vi bus – med et skift – ud til Rasmus’ mormor. Her fik vi aftensmad bestående af medister, flæskesteg, kartofler og brun sovs. Hun sørgede virkelig godt for os 🙂 Og der var også is til dessert 🙂

Det var hyggeligt at besøge hende, og hun fik hjælp til at finde ud af sit nye fjernsyn (sjovt som vi syntes det jo er meget logisk hvordan det hele virker, men vi er jo også en generation, der i dén grad er vokset op med den slags teknik – og vi er ikke bange for at prøve nyt teknik af. Men man kan jo ikke sammenligne det – det er fuldstændigt forskellige udgangspunkter man har til teknikken :))

Efter besøget gik vi en tur rundt om søen lige ved siden af inden vi tog bussen tilbage med 1 skift + lokalbane hjem til sommerhuset.

Og her ved søen var der rigtig fint.
Vi så to andemødre med ællinger.
Og et egern (som vi også har en film af, hvor man virkelig kan se den tydeligt)
På vej hjem gennem skoven så vi en bambi 🙂
Og så et bevis på at sjællandske myg er dræbermyg! Det røde er altså ét stort, hævet, sviende, kløende myggestik! Og det var så den dag 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *